Cod la cuptor    

Durata : 45 min.            Portii : 2 persoane 

INGREDIENTE :    
 
- 400 gr. fileuri de cod 
- 400 gr. cartofi
- un smoc de patrunjel
- un catel de usturoi 
- 40 gr. de pesmet
- 2 linguri de ulei de masline
- sare si piper   
MOD DE PREPARARE :   

Spalati fileurile de cod si taiati in jumatate in caz ca sunt prea mari.
Curatati cartofii si taiati in felii cu ajutorul unui feliator de legume. Tocati frunzele de patrunjel, catelul de usturoi si amestecatile cu pesmetul intr-un catsron. Acum ungeti o tigaie cu ulei si puneti primul strat de cartofi, sarati si condimentati cu pesmetul aromatizat dupa care mai adaugati un strat de cartofi si un fir de ulei. Bagati in cuptorul incins la 200 de grade pentru 15 min , dupa care scoateti tigaia si  puneti peste cartofi fileurile de cod. Condimentati cu piper si pesmetul aromatizat. 
Se mai lasa la cuptor inca 15 min. la o temperatura de 200 de grade. 
Pofta buna!

Biban de mare in sos mediteranean      

Durata : 40 min.            Portii : 2 persoane


INGREDIENTE :  

- 2 bibani de mare
- 10 rosii cherry
- un smoc de patrunjel
- usturoi      

MOD DE PREPARARE :     

Curatati bine pestele de maruntaie si de solzi . Frecatil apoi cu sare groasa. 
Va face pestele mai crocant si mai lejer de curatat ,de piele . Puneti in burta cate un catel de usturoi taiat felii si asezati pestele in tigaie . Acum spalati si taiati rosiile cherry in jumatate si puneti peste peste . Acum tocati marunt patrunjelul si usturoiul dupa care le adaugati in tigaie. Ungeti pestele cu doua fire de ulei de masline si bagati tigaie in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 30 de minute. Se poate adauga si cateva masline .
Este o reteta gustoasa si lejera ce se poate servi si cu cartofi la cuptor. 
Pofta buna !  

Bastonase de peste 

Durata : 50 min.            Portii : 4 persoane


INGREDIENTE :

- 400 gr. cod
- 2 linguri de faina
- 2 oua
- sare 
- 150 gr. pesmet
- ulei pentru prajit ( de preferat ulei de arahide)

MOD DE PREPARARE :

Pentru prepararea bastonaselor incepeti prin taierea pestelui in bucatele si cu ajutorul unui mixer transformatil intr-un compus omogen ca in imagine. Adaugati faina, sare dupa gust si amestectai bine. 

Pregatiti un bol cu cele 2 oua batute si o farfurie cu pesmet.

  

 Acum cu mana luati din compusul de peste si dati forma bastonaselor pana la epuizarea compusului.
Treceti fiecare bastonas prin oua , pesmet din nou prin oua si pesmet pentru a forma o dubla crusta.
Se prajeste in ulei abundent cate unu sau doua de fiecare data ,pentru a deveni crocante. Dupa ce sau prajit bine scoateti pe un servetel sa se scurga de uleiul in exces. 
Se servesc calde cu putina lamaie.





Midii in sos de sofran 

Durata : 15 min.           Portii : 4 persoane

INGREDIENTE : 

- o ceapa mica
- 5 linguri ulei de masline
- 2 linguri patrunjel tocat
- un plic de sofran
- 1 kg. midii
- 2 foi de dafin
- 80 ml. de vin alb    

MOD DE PREPARARE : 

Pentru inceput se spala bine midiile , curatand de toate impuritatile.
Intr-o tigaie puneti la incins uleiul de masline cu ceapa tocata marunt ,o lingura de patrunjelul si 2 foi de dafin.


Inainte ca ceapa sa se usuce, adaugati midiile in tigaie si gatitile pana se deschid, dupa inabusti cu vinul alb. 
    

 
 Cand toate midiile sau deschis scoateti din tigae si inlaturati capacele ce nu contin muschiul, iar restul le tineti la cald acoperite.








 Acum peste sosul ce a ramas de la midii se adauga pliculetul de sofran, dizolvat in putin sos din tigae, si gatiti la foc mic pana se restrange intr-o crema densa. (eliminati foile de dafin inainte de a adauga sofranul) 




 Puneti midiile intr-o farfurie si peste crema de sofran. Ornati cu patrunjel tocat si serviti imediat 
Pofta buna!







Creveti , usturoi si ardei iute 

Durata : 15 min.           Portii : 4 persoane

INGREDIENTE : 
 
- 500 gr. creveti
- 6 linguri ulei de masline
- 2 catei  de usturoi
- sare 
- un ardei iute mic
- piper negru macinat

MOD DE PREPARARE : 


Curatati crevetii ca in imagine lasand coada.
Intr-o tigaie , incalziti 6 linguri de ulei de masline si adaugati cateii de usturoi. 



  Intre timp spalati ardeiul iute, taiati ca in imagine si curatati de seminte , apoi tocati marunt si adaugati in tigaie.
   Cand uleiul s-a aromat, se adauga crevetii ,sare dupa gust , piper si gatiti 3-4 minute.
Atentie , nu gatiti crevetii prea mult, pentru ca vor deveni duri si isi pierd din aroma.
 Se servesc imediat cu salata verde. 
Pofta buna! 





Somon in vin     

Durata : 30 min.            Portii : 2 persoane

INGREDIENTE : 

- 2 felii de somon
- 4 ramuri de patrunjel
- un catel usturoi
- o lingura ulei de masline
- 100 ml. vin alb
- sare
- piper

MOD DE PREPARARE :   

Spalati feliile de somon sub apa curenta si curatati de solzi.Uscati somonul tamponand cu hartie de bucatarie. 
Tocati frunzele de patrunjel si usturoiul si gatitile in ulei, intr-o tigaie la foc mic.Cand usturoiul s-a ingalbenit, adaugati somonul si lasatil sa se gateasa 2 minute pe o parte . Dupa, ajungeti vinul si gatiti la foc mediu in jur de 10 minute, acoperit. Ocazional se aduna din sosul din tigaie si se presara peste somon , asa se gateste uniform fara a fi nevoi sa il intoarceti.  


Friptura de somon cu cimbru si rosii 

Durata : 20 min.            Portii : 4 persoane

INGREDIENTE : 

- 5 ramuri de cimbru
- 20 cl. bere
- sare 
- piper 
- ulei de masline
- 600 gr. rosii 
- 1 catel usturoi
- 600 gr. felii de somon

MOD DE PREPARARE :

Pregatiti somonul pentru gatit spaland si eliminand pielea , apoi divideti in 4 portii.Sarati si piperati.    
 Acum toacati o ramura de cimbru iar celelalte 4 pastratile pentru mai tarziu.

  Spalati rosiile in apa fierbinte si decojitile. Scurgeti apa in exces si taiati in cuburi.




Acum intr-o tigaie cu ulei si usturoiul pisat adugati somonul si gatiti 2 minute la foc mare , dupa care inabusiti cu berea si lasati sa se evapore pana se obtine un sos dens.Adaugati rosiile si cimbrul tocat. Lasati la foc mediu inca 5 minute.

Se serveste imediat cu ramurile de cimbru ca ornament.
Pofta buna!  

0 comentarii: